Борисов: България подкрепя евроинтеграцията на Молдова

Премиерът разговаря с президента на страната Мая Санду
28 яну 2021 20:52, Красимир Ангелов
36
Борисов: България подкрепя евроинтеграцията на Молдова
Снимка: БГНЕС

"България категорично подкрепя европейската интеграция на Молдова и е готова да съдейства с опит и практики по линия на надграждането на отношенията на страната с ЕС", заяви министър-председателят Бойко Борисов в телефонен разговор с президента на Молдова Мая Санду. Това е първият телефонен разговор между двамата лидери от встъпването в длъжност на Санду като президент в края на миналата година, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

Борисов подчерта, че страната ни винаги е била приятел и партньор на Молдова и ще продължи целенасочено и активно да подпомага стремежите на молдовските власти по пътя към Европейския съюз. От своя страна Молдова трябва да полага още по-активно усилия в стремежа към приобщаването си към ЕС.

"България е готова да Ви окаже пълно съдействие по пътя на укрепването на демократичните ценности и Ви насърчаваме да продължите да работите за тази цел", изтъкна още българският премиер.

Борисов подчерта, че Молдова е и наш важен партньор по отношение на инициативата за Източното партньорство на ЕС, чиято цел е постигане на възможно най-близко политическо асоцииране и възможно най-висока степен на икономическа интеграция.

Министър-председателят Борисов акцентира върху многобройната българска общност в Молдова, която също е важна за отличните връзки между народите на двете страни. Борисов изрази благодарност за усилията на молдовските власти при съхраняването на националната, културна и езикова идентичност на българското национално малцинство. В този контекст премиерът Борисов отбеляза, че преобразуването на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“ във филиал на Русенския университет "Ангел Кънчев" би допринесло още повече за културната и духовна близост на двата народа.

Министър-председателят заяви желанието на страната ни да предостави безвъзмездно финансиране за изпълнението на приоритетни за двете държави проекти като подобряване на социално-икономическото благосъстояние на населението в район Тараклия, както и в подкрепа на усилията на молдовското правителство за справяне с пандемията от COVID-19.

В хода на разговора българският премиер и молдовският президент изразиха удовлетворение от динамиката на двустранния политически диалог през последните години. И двамата бяха единодушни относно необходимостта от активизиране на търговско-икономическите отношения.

Министър-председателят Бойко Борисов отправи покана към молдовския президент Мая Санду да посети България в удобно за нея време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
4
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 3 години
Той не знае къде е Молдова...
26
0
 
2
 
! Отговори
бацо преди 3 години
Така ли? Поредното клише. Ами БГ ще приеме ли кинти от ЕС в замяна на върховенство на закона - няма да приеме докато този гнусен толуп не си опече работата. Който иска да страда заради тоя!
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безсрамник!Не му вярвайте молдовци.Ще ви подкрепи, както подкрепи РСМакедония.Този мушеник е най-голямата фурнаджийска лопата която се е раждала в политиката. Не забравяйте и прасенцето Каракачанов, който ще ви изкара всичките българи и пра такива.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АЗ САМО ДА ПИТАМ- 2020Г ПРАВИТЕЛСТВОТО И ПРОКУРАТУРАТА ЗАПОЧВАТ ДА РАЗСЛЕДВАТ НАЦИОНАЛНАТА ЛОТАРИЯ НА МОЛДОВА- СПОРЕД ЗАКОНИТЕ ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА ПРИБИРА 85% ОТ ПЕЧАЛБАТА А ЧАСТНИЯТ ПАРТНЬОР ОСТАНАЛАТА ЧАСТ, Е ДА ДЕ, АМА ВАСИЛ БОЖКОВ ТАКА ИЗВЪРТА НЕЩАТА, ЧЕ ЗАПОЧВА ДА ПРИБИРА 87% ОТ ПЕЧАЛБАТА И ДЪРЖАВАТА ОДЪРЖЕВЯВА ЛОТАРИЯТА И В МОЛДОВА ЛИ ИМА ХУНТА- А ЧЕРЕПЧЕ!?
23
10
 
0
 
! Отговори
ДО ШОПО преди 3 години
МОЖЕ ДА Е ПСИХИЧНО БОЛЕН, НО Е ГОЛЯМ СИМПАТЯГА. ПОНЕ НА ТАЗИ СНИМКА
22
2
 
0
 
! Отговори
ПУНДА ПИНДАРОВА преди 3 години
ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА МНОГО АНКЛАВИ Е ОСТАВИЛА СЛЕД СЕБЕ СИ ...РУСИЯ ЛЕКУВА САС ЧАЛГА МУЗИКА СЕБЕ СИ
21
1
 
8
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Психичноболен човек управлява България...
20
1
 
7
 
! Отговори
БАНко преди 3 години
А ДНЕС ЧУХМЕ НАЙ ГОЛЯМАТА ПОДКРЕПА ЗА СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ И КАРАЯНЧЕВА В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ОТ КАРАДАЙЪ :,,***" ДА НЕ СЕ ИЗПОЛЗВА В ПРЕДИЗБОРНА АГИТАЦИЯ
19
9
 
6
 
! Отговори
БАНко преди 3 години
ПОДКРЕПЕНИ ОТ СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ БЯХА И АМЕРИКАНЦИТЕ НА ТРЪМП , ЗАРАДИ ЕДНА СНИМКА , С 2 500 000 000 ЗА КНИЖНИ САМОЛЕТЧЕТА !!!ТОВА Е ИСТИНСКА ПОДКРЕПА !!!
18
9
 
8
 
! Отговори
БАНко преди 3 години
СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ ПОДКРЕПЯ И НЕМСКИЯ НАРОД , КАТО ПЛАТИ 1000 000 000 ЗА ДВА ПЛАТНОХОДА НА КОРАБОСТРОИТЕЛНИЦАТА !
17
8
 
12
 
! Отговори
Този преди 3 години
Подай оставка Боко, съсипа ни държавата! Не те щем вече!
16
15
 
5
 
! Отговори
БАНко преди 3 години
БЕЗ 3 000 000 000 ЛЕВА БЪЛГАРСКИ ПАРИ КАТО ПОМОЩ /ПОДКРЕПА/ ЗА РУСИЯ НА СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ , СЪРБИЯ И УНГАРИЯ НЯМАШЕ ДА ПОЛУЧАТ ЛЕСНО РУСКИ ГАЗ ПРЕЗ ТУРСКИ ПОТОК !!!ЕТО ТОВА Е ПОДКРЕПА И ТО ЗА КОГО ???
15
11
 
3
 
! Отговори
всичко преди 3 години
е оправено у Бг почнахме света.Май не си начеса руното и после заплашват ме.
14
14
 
7
 
! Отговори
София преди 3 години
Оправихме, Балканите сега наред е Молдова 👌😅
13
17
 
5
 
! Отговори
БАНко преди 3 години
МАДУРО , ДЕН ПОБЕДИ , РУСИЯ ..... ГОЛЯМА СТЕ ПРОСТОТИЯ ГЕРБУХИ
12
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДъйБъйски ***, знаем кой е ваш'то знаме, няма нужда от доказване !
11
16
 
4
 
! Отговори
БАНко преди 3 години
До БГ ЗАЩО САМО ИЗМИШЛЬОТИНИ ?
10
7
 
19
 
! Отговори
BG-Гражданин преди 3 години
Борисов подкрепи евроинтеграцията на Молдова, но не и товарищ Радев, който не желае да коментира и ареста на Навални, но затова пък Кремълският парашутист подкрепи режима на Мадуро във Венецуела, защото товарищ путин го взе под крилото си ... Освен това в Денят на Европа фигуранта чества "День Победы" и само пандемията му попречи да застане рамо до рамо с товарищ путин на парада на хвърчилата на Червеният площад ... !!!
9
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Африканско-индийския ЕС подкрепя Молдова и Молдова подкрепя Афраканско-индийския ЕС.
8
18
 
10
 
! Отговори
БАНко преди 3 години
ДНЕС ЗАЕВ ДОКАЗА НА СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ КОЛКО СТРУВА ПОДКРЕПАТА НА ТИКВАТА ЗА .... ЗАДНИТЕ БАЛКАНИ , С ВЪВЕЖДАНЕ НА СРЪБСКИ ЕЗИК В УЧИЛИЩЕ !!!ПОЗОР СИ ТИКВО !!!